Selecteer een pagina

 

MENSEN ZIJN VERHALENVERTELLERS

 

VERHALEN

Ons leven is zo vol verhalen, dat we ons daar nauwelijks bewust van zijn

We vertellen aan elkaar hoe we onszelf zien in de wereld om ons heen, door grote en kleine verhalen. Toevallige verhaaltjes, gebeurtenissen en ervaringen die we voortdurend vertellen – aan elkaar en aan onszelf – om te weten wie we zijn en hoe de wereld waarin we leven functioneert.

Als kind worden ons de familieverhalen verteld, kinderboeken en films bepalen mede onze blik op de wereld en we groeien op met verhalen van de omgeving waarin we opgroeien. Als we nieuwe mensen leren kennen, als we samen eten, als we met vrienden samen zijn of als we elkaar na afwezigheid weer ontmoeten: we praten elkaar bij om de lege plekken op te vullen en ons verhaal weer compleet te maken.

Steeds meer speelt internet daarbij een rol. Facebook, Instagram, WhatsApp: niet alleen jongeren zijn voortdurend met elkaar in contact, ook in groeps- en buurtapps houden we elkaar steeds op de hoogte.

 

MEERSTEMMIGHEID

We zijn de hoofdpersonen in onze eigen verhalen en vervullen rollen in de verhalen van talloze anderen. In verschillende situaties kunnen we dus een verschillende positie innemen, onze verschillende stemmen laten horen.

 

DIALOOG

We voeren niet alleen voortdurend gesprekken met anderen om ons heen, maar ook innerlijke dialogen tussen verschillende rollen en stemmen in onszelf . Zo  geven we ervaringen een plek in ons verhaal en passen  de betekenis steeds een beetje aan.

WAAR VIND JE JOUW ZELFVERHAAL?

Door naar onze verhalen te kijken kunnen we grip krijgen op  het  zelfverhaal van ons leven. In veel begeleidingstrajecten wordt mensen gevraagd om belangrijke gebeurtenissen te beschrijven of te verbeelden. Of om een tijd een dagboek bij te houden.In schrijf- en leesgroepen en in workshops kun je leren je verhalen vorm te geven.
Maar we  zijn op veel meer manieren bezig  met ons eigen verhaal:
als we (soms nog) brieven schrijven, of  een dagboek bijhouden
als we romans lezen  en ons met een  persoon identificeren
als we gedichten lezen of zelf maken
als we door ingezonden brieven onze persoonlijke visie geven
als we op  FB en andere media inzage geven in ons leven.
ALS……..

 

 

VERHAAL

dialoog

dialoog

dialoog? “Ik kan mijn hoofd niet stilzetten! Ik blijf maar piekeren”. We zijn we heel veel in gesprek met onszelf zonder dat we ons daarvan bewust zijn. Wat we piekeren noemen is vaak een stroom van gesprekken, innerlijke dialogen tussen verschillende kanten van...

Lees meer

STRESS

STRESS

STRESS

Frances van Dinther: ZKM en UJHIJL https://www.uitjehoofd-injelijf.nl/bestanden/UJHIJL_met_ZKM_2017.pdf

Lees meer

ORGANISATIE

INTERVIEWS

INTERVIEWS

Hier vind je een aantal interviews over onderwijs, dialoog en zelfontwikkeling. Prof.Dr. RENS VAN LOON,  MEERSTEMMIGHEID EN LEIDERSCHAP   Prof. Dr. JAN DERKSEN: "DIAGNOSE, STEM OF STEMPEL"?   PROF. DR. HUBERT HERMANS, "DE ONTWIKKELING VAN DE...

Lees meer